foto

Auschwitz bezoeken vanuit Krakau


Rondleiding door het voormalig concentratiekamp

Een stedentrip naar Krakau gaat vaak gecombineerd met een bezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz in Polen. Voor veel Nederlanders is dit vaak één van de belangijkste redenen om Polen te bezoeken. Dit voormalig concentratiecomplex ligt in de plaats Oświęcim en bestond aan het einde van de Tweede Wereldoorlog uit 3 grotere kampen en een aantal subkampen. Tegenwoordig zijn de overgebleven kampen basiskamp Auschwitz I en vernietigingskamp Auschwitz II-Birkenau te bezoeken en te bezichtigen vanuit Krakau.

Georganiseerde tour met gids

Vanuit Krakau gaan er vrijwel dagelijks georganiseerde dagtours met de bus naar het voormalig kamp. Het is aanbevolen deze van te voren te reserveren. Er zijn mogelijkheden om bij het hotel van verblijf opgehaald te worden een gids boeken heeft zeker een toegevoegde waarde. Via getyourguide.nl zijn eenvoudig verschillende opties te boeken.

Auschwitz ligt ongeveer 69 kilometer ten westen van Krakau. De toegang tot het museum bevindt zich aan de rand van de stad Oświęcim aan de nationale weg 933 en de toegang tot de parkeerplaats is aan de Stanisławy Leszczyńskiej Str. nummer 11. Het museum ligt op ongeveer 2 kilometer van het treinstation en is vanaf daar te bereiken met lokale bussen.

Voorbereiding en tips bezoek aan Auschwitz

  • Een bezoek aan Auschwitz is een dagvullend programma welke al snel 6 tot 8 uur in beslag kan nemen.
  • Boek een tour met reisgids, deze geeft veel extra informatie over de kampen en de historie.
  • Afhankelijk van de gekozen tour is het mogelijk om bij het hotel opgehaald te worden of op een afgesproken punt.
  • Plan na de dagtour geen andere activiteiten, Auschwitz laat een behoorlijke indruk achter en heeft even tijd nodig om te verwerken.

Auschwitz I in het kort

- Bekende toegangspoort met de tekst Arbeit macht frei

- Gaskamers en crematorium zijn te bekijken

- Blok 10 medische expirementen

Auschwitz I op Google Maps

Auschwitz II-Birkenau in het kort

- Toegangspoort waaronder de trein binnenkomt

- Houten barakken

- Oude treinwagon

Auschwitz II-Birkenau op Google Maps

Impressie Auschwitz

Meer tips en aanbevelingen