Openbaar vervoer Krakau

Openbaar vervoer in Krakau


Gemakkelijk en snel door de stad verplaatsen

Het openbaar vervoer in en rondom Krakau is goed geregeld. Vanaf het vliegveld gaat er een directe trein richting het centraal station van de stad. In de stad is er een netwerk van bus- en tramverbindingen. Kaartjes voor de bus of tram koop zijn vaak te koop bij de automaat aan de halte of in het vervoersmiddel zelf. De stad is ingedeeld in zones, zie hiervoor ook de plattegrond bij de bus- of tramhalte. Een kaartje voor zone 1 met een tijdsduur van 20 minuten kost ongeveer € 0,85 en een kaartje van 24 uur € 3,60. Er zijn verschillende soorten kaartjes te koop vanaf 20 minuten tot 7 dagen en er zijn ook combinaties mogelijk met groepen en families.

Paard Krakau

Krakau verkennen

Het grootste gedeelte van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zelf zijn te voet te bereiken vanuit het centrum. Je kan een mooie wandeling maken vanaf de Grote Markt naar de Wawel en vervolgens de wijk onder de Wisła. Daarmee kun je in één dag de highlights van Krakau zelf zien.

Daarnaast rijden er voldoende taxi's waaronder ook Uber en Bolt. Sinds enkele jaren is ook de elektrische step in Krakau te vinden. Krakau heeft dan geen metro maar wel een tram.

Naast het openbaar vervoer komen er ook steeds meer fietspaden in de stad en is het huren van fietsen ook mogelijk op diverse plekken.

Bus naar Auschwitz

Het voormalig concentratiekamp Auschwitz is het makkelijkst te bereiken door middel van een georganiseerde dagtour per bus. De kamperen liggen ongeveer 69 kilometer van Krakau vandaan en zijn goed bereikbaar per auto of bus. Ontzorg jezelf en boek vooraf een dagtour met rondleiding en gids en laat je ophalen bij het hotel.

Tarieven openbaar vervoer in Krakau

De tarieven voor het openbaar vervoer in Krakau zijn relatief laag in vergelijking met veel andere Europese steden. Er zijn verschillende soorten kaartjes beschikbaar, afhankelijk van de duur van je reis en je behoeften. Je kunt kiezen voor enkele ritten, dagkaarten of zelfs maandabonnementen. Bovendien zijn er kortingsmogelijkheden voor studenten, senioren en kinderen. Kaartjes kunnen worden gekocht bij automaten op tram- en busstations, in de tram gaat een kaartje kopen vaak nog met contant geld. Het is belangrijk om je kaartje te valideren bij het instappen om boetes te voorkomen.

TickettypeZoneNormaal
Ticketprijs [PLN]
20 minutenI+II+III4,00 złoty
60 minutenI+II+III6,00 złoty
24 uurI17,00 złoty
24 uurI+II+III22,00 złoty
48 uurI+II+III35,00 złoty
72 uurI+II+III50,00 złoty
7 dagenI56,00 złoty
7 dagenI+II+III68,00 złoty
Familieweekend ¹I+II+III25,00 złoty
Enkele rit voor een groep - maximaal 20 personenI50,00 złoty
Enkele rit voor een groep - maximaal 20 personenI+II+III60,00 złoty

¹ Familieweekendticket geldig op zaterdag en zondag, geldig voor groepen vanaf 2 (1 ouder/voogd en 1 kind tot 16 jaar) tot maximaal 7 personen (1 ouder/voogd en 6 kinderen t/m 16 jaar of 2 ouders/verzorgers en 5 kinderen t/m 16 jaar). Tarieven uit deze prijstabel zijn van 23 mei 2024. Bron: ztp.krakow.pl.

Zone I is het stadscentrum van Krakau. Zone II omvat de buitenring van de stad, waaronder gebieden zoals Wieliczka, het vliegveld van Krakau en Skawina. Zone III ligt nog verder buiten de stad. Bij de kaartjesautomaat is vaak een kaart van Krakau te vinden, zodat je een idee kunt krijgen van de indeling van Zone I, II en III.

Reistijden trams in Krakau

Trams in Krakau rijden doordeweeks van ongeveer 05:00 tot 23:00 uur. In het weekend zijn er ook nachtlijnen die om het uur gaan. Het is goed om de actuele dienstregeling in de gaten te houden op het moment van je verblijf in Krakau. Via jakdojade.pl kun je gemakkelijk en snel online je route plannen.

Van en naar vliegveld Krakau

Het centrum van de stad is gemakkelijk bereikbaar vanaf het vliegveld dat vlakbij Krakau ligt. In dit artikel wordt beschreven hoe je van de luchthaven Kraków-Balice het centrum van Krakau kunt bereiken.

Plattegrond met tramlijnen en verbindingen

Bekijk hieronder de kaart van Krakau met de verschillende routes van de tram. Veel tramlijnen zijn in verbinding met centrum. Is de kaart niet goed leesbaar, klik dan hier om deze te openen in een nieuw venster. Routes en tijden van het openbaar vervoer zijn gemakkelijk te plannen via de website van jakdojade.pl.

Plattegrond openen

Kaart tram Krakau Bron: ztp.krakow.pl.